Zora bezoekt Eeckenrhode

Eeckenrhode heeft bijzonder bezoek gekregen van zorgrobot Zora. Universiteit Gent ontwikkelde samen met QBMT, een bedrijf uit Oostende, een robot die kan worden ingezet in de zorg. Op uitnodiging van Eeckenrhode werd een zaal vol hele nieuwsgierige mensen getrakteerd op een demonstratie. “Hallo ik ben Zora, de eerste humanoïde zorgrobot”. 

Zora is ruim 50 centimeter groot en doet denken aan een personage in een science fiction film. Zora zingt, danst, vertelt, stelt quizvragen en maakt bijdehante opmerkingen. Zora wordt onder meer ingezet in de zorg voor autistische kinderen, Zora geeft gymlessen, leest de krant voor, houdt je op de hoogte van het weerbericht en is bovenal een bijzondere verschijning. Zo stelde Zora de aanwezigen de vraag welke sporten ze aan het uitbeelden was. Ze voetbalde, reed paard en deed aan bodybuilding.

Op Eeckenrhode wonen nogal wat oud-Philips mensen met een technische achtergrond die afwisselend met opgetrokken en gefronste wenkbrauwen het hele tafereel aanschouwden. “Wat voor sensoren Zora over beschikt? ‚Wat voor accu er in zit?” en “Hoeveel talen Zora spreekt?” waren enkele van de vragen die door de aanwezigen werden gesteld. 

Het is een zij.
“Of Zora ook een geslacht heeft?” Ja dus. Zora is een zij! De ontwikkelaars van zorgrobot Zora hebben wel degelijk nagedacht over het geslacht van de robot. Er is ook een mannelijke versie. Die heet niet Zoro wat je zou kunnen denken, maar Mario. Mario wordt als gastheer in Marriott hotels ingezet. En was daarmee de eerste van zijn soort. In Nagasaki (Japan) is 17 juli jl. het eerste hotel geopend dat wordt gerund door robots. Het hotel heeft geen kamermeisjes en receptionisten die de klanten te woord staan, maar gebruikt robots met menselijke trekjes. De initiatiefnemers noemen het het meest efficiënte hotel ter wereld. Door robotisering zijn de personeelskosten laag gehouden.

Trouwen
In 2009 voorspelden wetenschappers van de TU Delft dat we in 2050 zullen trouwen met robots. Dat is een hele rare gedachte. Het heeft natuurlijk voordelen. Nooit meer ruzie, altijd gelijk krijgen en nooit meer de afwas doen. We maken al wat langer gebruik van robots in ons huishouden. We kennen de grasmaaierrobot en de stofzuigrobot. Of Eeckenrhode klaar is voor een robot? Daar waren de meningen over verdeeld. Sommigen vonden het leuk speelgoed, maar niet voor Eeckenrhode. Een ander vond het handig dat in tegenstelling tot de meeste mensen er een UIT-knop op Zora zit!!