Kinderen Koken

opperste concentratie

Wat gebeurde er die dag in de keuken?
Grote en kleine mensen wandelden zondagmorgen de Eeckenrhode-keuken binnen waar de koffie en de koekjes al klaar stonden. Even kennis maken maar niet te lang.  “Aan de slag”, zo luidde het door de keuken en er wezen wat vingers richting de klok. “Om één uur moet alles opgediend worden.” Na een kort intro en welkom van Marc Klok werd het menu door Mart van Bakel de chefkok uitgelegd en verdeeld onder de aanwezigen. Mart had als kok met zijn assistent  al enige voorbereidingen getroffen zoals onder andere het voorbereiden van de wildragout.

de kok legt uit

de koks leggen uit wat er moet gebeuren

Keukenbrigade opereerde als een geoliede machine
Daar ging iedereen aan de slag. Het leek werkelijk alsof er iedere zondag op deze wijze werd gekookt door deze groep prachtig samenwerkende kinderen en kleinkinderen van diverse bewoners van Eeckenrhode.  Ieder gerecht werd door een aantal volwassenen en kinderen bereid onder toeziend oog van Marc en Mart. Want hoeveel zout gaat er nu eigenlijk in zo een grote hoeveelheid aardappelen?

lekker aan de slag

lekker aan de slag

Goede ingrediënten zijn toch het halve werk?

Goede ingrediënten zijn toch het halve werk?

piepers jassen, maar dan héél veel

piepers jassen, maar dan héél veel

... en toen zat alles in de pan

… en toen zat alles in de pan

‘Just in time’
Vele kilo’s aardappels werden geschild voor de puree, stukken vis werden in kleine stukjes gesneden voor de romige vissoep en ook de pesto werd vers gemaakt. De vis werd gebakken, de ragout geroerd, de rode kool voorzien van stukjes appel en zo kwam het dat tot ieders verbazing alles op tijd klaar was. Het gebeuren was zo georganiseerd dat de koks en kokkinnen lekker konden meegenieten van iedere gang.

een laatste inspectie

een laatste inspectie

En ondertussen werden alle tafels gedekt, flessen wijn ontkurkt en werd er reikhalzend uitgekeken naar het ‘Kindermenu’.

en opscheppen maar

en opscheppen maar

jong geleerd, oud gedaan

jong geleerd, oud gedaan

een soort van dienblad, maar dan anders

een soort van dienblad, maar dan anders

de jongste bedienden

de jongste bedienden

Het smaakte moeder uitstekend!

Het smaakte moeder uitstekend!

“ Volgend jaar weer!” Zo luidde het in de keuken.

———– persoonlijke noot ————————–

Alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hartelijk dank voor de topprestatie!! Jullie hebben heerlijk gekookt, tafels gedekt en alle gasten bediend. Was super! Dit gaan we zeker weer doen.

Mart van Bakel, chefkok Eeckenrhode